محافظ تاسیسات زیربنایی کشور

۰۱:۴۳ ۱۴۰۱/۵/۱۹
سرویس:مقالات

ضدرسوب الکترونیکی بهرشد
محافظ تأسیسات زیر بنایی و انرژی کشور
معضل رسوب آب در صنایع و تأسیسات کشور، یکی از خسارت بارترین آسیب های فنی، اقتصادی و زیست محیطی است که همه ساله در اثر آن معادل یکصد میلیون بشکه نفت خام انرژی در اثر اتلاف ناشی از رسوب آب به هدر   می رود.
همچنین میلیون ها تن لوله، تجهیزات و ماشین آلات ساختمانی و صنعتی در اثر خوردگی ناشی از رسوب آب نابود شده و سرمایه های ملی کشور کارآیی خود را از دست می دهند.
آلودگی هوای شهرهای بزرگ و تخریب منابع آب های زیر زمینی در اثر مصرف مواد اسیدی و نمک، در روش های قدیمی رسوب زدایی خسارات جبران ناپذیری بر محیط زیست وارد می سازد

ضد رسوب الکترونیکی بهرشد
فن آوری ضدرسوب الکترونیکی بهرشد، پس از سه سال مطالعه و پژوهش، طراحی شده است. این فن آوری در سال 1386 در اداره کل ثبت شرکت ها و مالکیت صنعتی و با شماره 39770 به عنوان اختراع و نوع آوری ثبت شده است
این فن آوری پس از هفت ماه بررسی و آزمایش در مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن مورد تأیید فنی قرار گرفت و مرکز تحقیقات شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور و دفتر مهندسی ساختمان نیز عملکرد مفید آن را در تأسیسات و خطوط انتقال آب تأیید کرده اند
نتیجه آزمایشات دانشگاه صنعتی شریف نیز گواه عملکرد، میکروب زدایی آب و حذف باکتری ها و سالم سازی آب مصرفی است

نتایج عملی عملکرد مفید ده ها دستگاه ضدرسوب الکترونیکی بهرشد، در ساختمان های بزرگ اداری، تجاری، مسکونی و کارخانجات نشان می دهد. متخصصان کشور موفق به کشف و بومی سازی این فن آوری شده اند

کاربردهای ضد رسوب الکترونیکی
این فن آوری در تأسیسات حرارتی و برودتی ساختمان ها، بیمارستان ها، ورزشگاه ها، فرودگاه ها، هتل ها و ... همچنین در ماشین آلات صنعتی و صنایع گوناگونی نظیر صنایع نفت، گاز  و پتروشیمی، نیروگاه های برق، صنایع فلزی، دریایی، خودروسازی، نساجی، پلاستیک، پلیمر و ... دارای کاربرد است.
استفاده از این فن آوری علاوه بر مزیت اقتصادی و فنی، در ساختمان ها موجب رفاه و آسایش ساکنان و در صنایع و نیروگاه ها، موجب جلوگیری از توقف فعالیت خطوط تولید می شود.

مزیت های این فن آوری
استفاده از این فن آوری بطور متوسط موجب 40 درصد کاهش مصرف گاز و 20 درصد کاهش مصرف برق و 10 درصد کاهش مصرف آب می شود. زیرا رسوب آب مانند عایق عمل کرده و از تبادل حرارت در تأسیسات جلوگیری می کند.

بطور مثال مصرف گاز در خوابگاه یک دبیرستان شبانه روزی در منطقه ورامین (جوادآباد) طی چهار ماه پس از نصب دستگاه های ضدرسوب الکترونیکی بهرشد نسبت به مدت مشابه سال گذشته 84 درصد کاهش نشان می دهد ، بطوری که مصرف 13396 متر مکعب گاز در سال 1388 به میزان 2056 متر مکعب پس از استفاده از این دستگاه کاهش یافته است.
شرکت بهسازان ملت نمونه دیگر صرفه جویی مصرف انرژی ناشی از استفاده از این فن آوری است. نصب دستگاه ضدرسوب در تأسیسات حرارتی این شرکت موجب 43 درصد کاهش مصرف گاز در فصل سرد سال شده و مصرف گاز را از 497/11 متر مکعب به 6507 متر مکعب کاهش داد.
ساختمان اداری یک شرکت دولتی یکی دیگر از نمونه های بارز اصلاح الگوی مصرف انرژی با استفاده از فن آوری ضدرسوب الکترونیک بهرشد است. این شرکت با نصب کامل دستگاه ها به روی تأسیسات حرارتی و برودتی ساختمان مرکزی، از نظر فنی تصمیم هوشمندانه ای را اتخاذ کرده است. نتیجه این عمل، کاهش مصرف گاز و برق در شرایط بحران انرژی برق بود. این شرکت در چهار ماه اردیبهشت، خرداد، تیر، مرداد معادل 234/111 کیلووات ساعت برق به ارزش 660/690/21 ریال کاهش یافته است و به میزان 422/30 متر مکعب گاز به ارزش 044/861/7 ریال صرفه جویی کرده است.
ارزش ریالی صرفه جویی این شرکت برای دولت جمهوری اسلامی ایران ( شرکت ملی گاز و وزارت نیرو ) معادل 919/502/141 ریال بوده است که در صورت گسترش فرهنگ استفاده از این فن آوری، به راستی انقلابی در کاهش هزینه های عمومی و افزایش توان صادرات انرژی برای کشور خواهد بود.

مزیت های زیست محیطی
کاهش آلودگی هوا در شهرهای بزرگ که بزرگترین تولید کننده گازهای آلاینده هستند، یکی از مهمترین مزایای این فن آوری است با کاهش مصرف گاز، به همان میزان، تولید گازهای منواکسید کربن و دی اکسید کربن کاهش می یابد، با این حال نتایج آزمایش ها نیز نشان می دهد در صورت نصب این دستگاه به روی مشعل بویلر و دیگ های آب داغ در اثر به سوزی گاز، به میزان 33 درصد منواکسید تولید شده کاهش یافته راندمان انرژی افزایش مجدد می یابد
پیشگیری از آلودگی منابع آب های زیر زمینی که ناشی از نشست آب های آلوده به اسید و نمک است و برای رسوب زدایی از تأسیسات بکار می رود دومین تأثیر مثبت این فن آوری در محیط زیست به شمار می رود. حجم آلودگی ناشی از مصرف اسید و نمک در شهرهای بزرگ بالغ بر میلیون ها لیتر اسید و آب شور است که خسارات جبران ناپذیری بر محیط زیست دارد.

ویژگی خاص محصولات شرکت بهرشد
اگرچه فن آوری ضدرسوب الکترونیکی در کشورهای توسعه یافته شناخته شده و استفاده از ان رایج است، اما به دلیل شرایط متفاوت آب و هوایی کشور و به ویژه سختی آب در اکثر مناطق ایران و گران بودن فن آوری ضدرسوب الکترونیکی خارجی (حداقل ده برابر مشابه محصولات شرکت بهرشد). محصولات این شرکت دارای ویژگی خاص و انحصاری است. فن آوری این شرکت پس از ثبت اختراع، با ویژگی خاصی تولید می شود که کپی کردن آنها و مشابه سازی آن تقریباً غیر ممکن است. عملکرد مفید دستگاه های این شرکت در نقاط مختلف کشور نشان می دهد، اصول طراحی فن آوری شرکت بهرشد بر مبنای شرایط آب و هوایی کشور کاملاً مناسب و دقیق بوده و نیازهای متفاوت را به خوبی پاسخ می دهد و هیچ محصول مشابه داخلی با کیفیت فوق وجود ندارد

معایب فن آوری های مشابه
سختی گیر رزینی رایج ترین روش مقابله با رسوب آب است که قدمت آن بیش از یک قرن می باشد و سال هاست که در کشورهای توسعه یافته استفاده از آن منسوخ شده است. این روش فقط تشکیل رسوب را به تأخیر می اندازد و نیاز به توجه و فعالیت نیروی انسانی دارد که اغلب با غفلت آنان هیچ تأثیر مثبتی ندارد.
عیب دیگر دستگاه رزینی هزینه مواد مصرفی (رزین و نمک) است و عیب بزرگتر، آلوده کردن منابع آب های زیر زمین (شورکردن آب های شیرین) همچنین مصرف زیاد اسید برای شست و شوی رسوب بویلرها، مبدل ها و چیلرها است که وارد منابع آب های زیر زمینی می شود.
رسوب زداهای مغناطیسی نیز محصولاتی هستند که برای جلوگیری از تشکیل رسوب در تأسیسات استفاده می شوند.
عملکرد ضعیف این محصول موجب شده است تا تنها در نقاط دور افتاده (کویر، جنگل و ... ) که برق وجود ندارد و یا وسایل خیلی کوچک (آبگرمکن خانگی) در مناطقی که سختی آب کم است، مورد استفاده قرار گیرد. ضمن آنکه عمر آن طی چند ماه و در موارد خیلی پیشرفته سه تا چهار سال تمام می شود و باید تعویض شود.

نتیجه گیری
نتایج نصب دستگاه های ضدرسوب الکترونیکی بهرشد در ده ها ساختمان و کارخانه، عملکرد موثر و مفید این فن آوری را نشان می دهد. بازدید کارشناسان این شرکت از موارد نصب شده که با تأیید کارشناسان فنی خریداران توأم بوده نشان می دهد، علاوه بر کاهش مصرف انرژی، رسوب های سخت و سنگ واره قدیمی نیز به تدریج نرم و از سیستم خارج شده است.
بطور مثال یک دستگاه آزمایشگر آلمانی سنجنش میزان سختی بتون در آزمایشگاه دانشکده عمران دانشگاه تهران که در اثر رسوب آب تا حدودی مسدود شده و از کار افتاده بود و شرکت آلمانی نیز حاضر به سرویس کردن آن نبود، با استفاده از دستگاه ضدرسوب الکترونیکی بهرشد، احیاء شده و در مدت 9 روز 57 درصد دبی آب آن افزایش یافت و مجدداً فعالیت های علمی با استفاده از این دستگاه آغاز شد. دستگاه فوق یک میلیارد و دویست میلیون ریال ارزش مادی و از نظر علمی دارای اهمیت فراوانی است.
بنابراین دستگاه ضدرسوب الکترونیکی بهرشد، از نظر فنی، اقتصادی، زیست محیطی و استقلال علمی و فنی کشور اهمیت و کارکرد عظیمی دارد و بر اساس نتایج بدست آمده، طی مدت حداکثر چهار ماه از محل صرفه جویی در مصرف انرژی و کاهش استهلاک تأسیسات هزینه خرید آن جبران می شود و تحولی در افزایش عمر تأسیسات کشور به مدت حداقل نیم قرن می شود
امواج تولید شده توسط دستگاه، بی صدا و بی ضررند  و خواص فیزیکی و الکتریکی ملکول های کلسیم را به نحو مطلوب تغییر می دهند. با تغییر ایجاد شده، چسبندگی ملکول های کلسیم به یکدیگر و به جدار لوله ها از بین رفته و این ملکول ها در آب به حالت معلق باقی می مانند. در نتیجه علاوه برجلوگیری از ایجاد رسوب  بر روی جدار لوله ها ، با افزایش خاصیت انحلال پذیری آب، رسوبات قبلی نیز به تدریج به صورت ((ملکول به ملکول)) از جدار لوله ها و مخازن آب برداشته و پاک می شوند.

رسوب زدای الکترونیکی بهرشد