در مدار بسته گرمایش، آب پس از گرم شدن در دیگ توسط پمپ به واحدهای مجتمع مسکونی ، اداری یا تجاری انتقال می یابد و پس از گرم کردن فن کویل ها و محیط ساختمان و کاهش دمای آب ، مجددا به دیگ بر می گردد.
این فرایند پس از چند سال با تشکیل لایه رسوب سخت در تمامی اجزای تاسیسات ، خسارات فنی و مالی به شرح زیر وارد می سازد:
۱. کاهش راندمان گرمایش: هر یک میلی متر لایه رسوب موجب ۱۰ درصد کاهش انتقال حرارت می شود. بنابراین مشعل ها برای گرم کردن آب بیشتر روشن مانده و مصرف گاز و برق را افزایش می دهند. با افزایش قطر رسوب باز هم میزان اتلاف گاز و برق بیشتر شده( بطور متوسط ۲۰ تا ۳۰ درصد گاز و ۱۰ درصد برق) و هزینه انرژی بطور پلکانی افزایش می یابد.
با کاهش راندمان گرمایش ، هر واحد ناچار به روشن کردن فن رادیاتورها شده که باز هزینه برق واحد را افزایش می دهد.
۲. خوردگی دیگ ، لوله ها ، شیرآلات و فن کویلها: مولکولهای اکسیژن محلول در آب با تشکیل رسوب موجب خوردگی تجهیزات فلزی جداره ها در دراز مدت شده و منجر به تعمیرات اساسی و هزینه های سنگین می شود.
۳. افزایش نرخ استهلاک: استهلاک دیگ آبگرم،پمپ ها ، شیرآلات و فن کویل ها در اثر تشکیل رسوب دو تا چهار برابر میشود.
با توجه به نرخ تورم ، در یک دوره پنج تا ده ساله ، میلیونها تومان خسارت بابت تعمیر یا تعویض تجهیزات به ساکنان تحمیل می شود.
۴. هزینه های اسید شویی رسوب و تشدید خوردگی: با افزایش قطر رسوب و کاهش عملکرد و راندمان انرژی ، بناچار اسید شویی دیگ های آبگرم ، فن کویل ها علاوه بر زحمت و اختلال در روند زندگی ، هزینه مالی قابل توجه و آلودگی منابع آب و فاضلاب و خوردگی کوتینگ دیگ و لوله ها را به دنبال دارد.
۵. خاموشی های اجباری و ناخواسته: تشدید خرابی و خوردگی موجب خاموشی های اجباری(shutdown) تاسیسات در ایام سرد و گاه شبانه می شود.
ترکیدگی لوله ها و سوراخ شدن لوله های دیگ ، پیامدهای اسید شویی و رسوب موجب افزایش خاموشی های اجباری میشود.
مزیت های فنی و مالی رسوب زدای الکترونیکی:
دستگاه های رسوب زدای الکترونیکی با حذف پنج مشکل یاد شده ، با کمترین هزینه سرانه برای هر واحد و بازگشت هزینه صرف شده در طی شش ماه ، سالها گرمایش مطلوب و پایدار را برای ساختمان فراهم می کند.
این تجهیزات برای مدت ۱۵ سال علاوه بر پیشگیری از تشکیل رسوب، رسوب آب را در تمامی اجزای تاسیسات پاک می کند و با لایروبی لوله ها، شیرآلات و فن کویل ها ، در ایام گرم سال نیز موجب افزایش راندمان سرمایش تاسیسات ساختمان و رفاه ساکنان می شود.
مقایسه هزینه های مالی دو روش:
الف. روش سنتی
۱. هزینه شست و شوی یک واحد با ۴ فن کویل ۱.۲۰۰.۰۰۰ تومان.
۲ هزینه اسید شوری ۴ فن کویل برای یک واحد ۳.۲۰۰.۰۰۰ تومان
۳. هزینه برق مصرفی فن ها در یک دوره ۴ ماهه ۱۴۰.۰۰۰ تومان
۴. هزینه گاز مصرفی اضافی (۲۰ درصد) هر واحد در دوره سرد ۸۵.۰۰۰ تومان
ب. روش جدید:
هزینه خرید دستگاه های رسوب زدای الکترونیکی به ازای هر واحد ۲۰۰.۰۰۰ تا ۳۰۰.۰۰۰ تومان. یک بار برای ۲۰ سال استفاده.
با تشکر از توجه شما
شرکت مهندسی الکترونیک بهرشد